Is er aan Belgische kant een revolutie gaande? Leiders van 25 Belgische profclubs hebben dinsdag gestemd om een haalbaarheidsstudie te starten voor de vorming van een “competitie”. Oftewel de eerste steen van de Belgisch-Nederlandse kampioenschapslink. Op weg naar een nieuwe voetballegende?
Na de Europese Super League is er nog een zeeslang die lange tijd op het continent is verschenen, een enorm project waar veel voetballers de voorkeur aan geven en het kan de volgorde van de ronde bal verstoren: de vorming van een “penile”. In feite is het meer dan tien jaar geleden dat de leiders van de grootste Belgische en Nederlandse clubs, van FC Brugge tot Ajax Amsterdam, campagne voerden om 16 tot 18 clubs uit beide landen samen te brengen om zo’n grensoverschrijdend kampioenschap op te richten. , Om zowel het concurrentievermogen als de zichtbaarheid van teams te ondersteunen.
Economische en sportieve interesse
Volgens sommigen hebben de tv-rechten dankzij de bevolkingsdichtheid al 103 miljoen euro per jaar geleden onder de Jubilee League en 80 miljoen euro van ErTVC. Met, waarom niet, de mogelijkheid om Franse tarieven te benaderen? In feite zal de markt van 30 miljoen mensen in de Belgisch-Nederlandse regio de meest interessante zakelijke kansen bieden, die omroepen en investeerders zouden moeten aantrekken. Momenteel zijn Jubilee League- en ETVTV-kijkers economische en populaire successen. De combinatie van de twee zal alleen alle deelnemers ten goede komen.
Op sportief vlak werd de Belgische coach Roberto Martinez geïnterviewd door de RTPF, een aanhanger van deze “Beneleague”. Ze zou kunnen denken dat “Versterk en vergroot de omvang van het nationale voetbal” . “De straf zal echt voordelen hebben. […] Nu evalueert het de verschillende mogelijkheden en probeert te zien hoe het zal worden geïmplementeerd. Ik denk dat het hebben van de beste teams in België en de beste teams in Nederland alleen maar positief kan zijn. ”
UEFA zal niet te warm zijn voor Penalty
Maar de uitvoering van zo’n plan is erg ingewikkeld. De hamvraag is de naleving van de Europese regels, naast acceptatie door fans en supporters. In feite verbiedt de UEFA in haar toespraken het idee van een grensoverschrijdend kampioenschap. Specifieke gevallen van Swansea in Monaco of Premier League in League 1 zijn zeer specifiek, want hoewel ze in verschillende landen spelen, zijn ze aangesloten bij hun kampioenschapsfederatie. Monaco wordt als zodanig erkend door de FFF, terwijl de Fransen zich kwalificeren in Europa, de Europese posities heroveren en Swansea zijn afhankelijk van de Engelse competitie, niet van de Welsh.
Wat Beneleek betreft, zullen de Belgische clubs Belgisch zijn en de Nederlandse clubs Nederlands. Dus, hoe zit het met kwalificaties in Europa? Hoeveel plaatsen zijn er voor clubs die deelnemen aan dit nieuwe kampioenschap? Hoe zit het met degenen die in hun respectieve landen blijven? UEFA is niet voorbehouden aan Belgen, Nederlanders en Belgen-Nederlanders. Er ontstaat een structureel en organisatorisch probleem. Evenzo betekent het accepteren van de vorming van een Benelig dat je de oprichting van een grensoverschrijdend kampioenschap accepteert, waarmee het idee wordt bevestigd dat een competitie naties kan verenigen om een gemeenschappelijke competitie te vormen. Het heeft duidelijk de deur geopend naar de Europese Super League, dus het heeft de voorkeur van een aantal grote clubs en wordt daarom afgewezen door de UEFA. Het Europese systeem kan deze rechtszaak niet laten passeren, het zou het grootste risico nemen door de ogen te sluiten en het te laten gebeuren.
Een politiek instrument in dienst van de Liga
Maar wat als de Penal League uiteindelijk, net als de Super League, verdedigd door Andrea Agnelli en de grote clubs, alleen de belangen dient van de politiek en vooral van de leiders van het Belgische voetbal? Dat blijkt uit het besluit van de Pro League om dinsdag te stemmen. Tot nu toe werd het project alleen rechtstreeks geleid door een handvol clubs die besloten hebben de leiding te nemen in de competitie en de trofee terug te vorderen. Wil je echt meedoen en bouwen aan het voetbal van morgen of dit project tot een succes maken?
Volgens Pierre Franசois, voorzitter van de Pro League, “Het is een kwestie van zeggen dat dit een scène is die moet worden gelezen. Of het zal gebeuren of niet, we zullen het heel snel zeggen. Maar nu, wanneer we niet worden geleid door slechts vijf Belgische clubs en zes Nederlandse clubs zal de directie van de Pro League de zaak coördineren en onze belangen verdedigen. (…) We moeten ervoor zorgen dat iedereen zichzelf aan het einde van zo’n proces als winnaars ziet.” . Sterker nog, we hebben nog een lange weg te gaan om elk weekend Ajax-Bruze of PSV-Underlite te zien. De stemming zou opzettelijk zijn geweest om de strengheid en ambities van sommige separatisten het zwijgen op te leggen, de hand in het dossier terug te krijgen, het te controleren en het op afstand te leiden. Maar in ieder geval is het niet mogelijk om echt boetedoening te realiseren en te creëren. Hoe dan ook, niet in de komende vijf jaar.
Door Pierre Rondo
More Stories
Tour de France 2021: Nederlander Mollema wint alleen
Voor moord veroordeelde Nederlander aangehouden in Anderlecht
Gevaar in Nederland: Nederlanders glijden vrijwillig in zeer dunne sneeuw