Hoorn Actueel

foto: WFM\ Benno Ellerbroek
Bijeenkomsten

Coenlezing bij slecht weer in Huis Verloren

HOORN – Vandaag, zaterdag 28 september, om 15.00 uur brengt Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely een prikkelende lezing op de Roode Steen. Bij slecht weer is de lezing binnen bij Huis Verloren aan het Kerkplein.

De prikkelende en schurende lezing gaat over moderne slavernij en ongelijkheid. Dit als tegenhanger van de heldenverhalen over de Gouden Eeuw.

Choco evangelist

Ynzo van Zanten is ‘Choco Evangelist’ bij chocoladeproducent Tony’s Chocolonely. Van Zanten reist de hele wereld over om het verhaal van het bedrijf te vertellen. ‘De waardeketen van cacao is erg ongelijk verdeeld. Aan de ene kant heb je goed verdienende chocoladeproducenten en aan de andere kant heb je de boeren in West-Afrika die onder erbarmelijke omstandigheden leven. Dat is gewoon moderne slavernij. Wij willen laten zien dat ondernemerschap er ook anders uit kan zien. Dat geld verdienen en sociaal ondernemen prima samen kan gaan.’

Standbeeld J.P. Coen

Het idee van de Coenlezing kwam van Samir Bashara, wethouder Kunst en Cultuur in Hoorn. Zijn inspiratie was de discussie rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. ‘Toen het beeld in 2011 van zijn sokkel viel, kwam de vraag naar boven of we het beeld überhaupt nog zouden moeten terugplaatsen. Coen is immers niet alleen de man die Hoorn veel welvaart bracht, maar ook de man die grote wreedheden heeft begaan voor die welvaart. Uiteindelijk besloot de gemeenteraad dat het beeld moest blijven staan, met een duidelijke verwijzing naar die wreedheden op de sokkel. Zo kun je er niet omheen. Het beeld staat daar niet ter verering, maar als slijpsteen, juist om het gesprek te voeren. Door een prikkelende lezing te organiseren, gebruiken wij het beeld ook echt als slijpsteen. Als het een succes is, wil ik kijken of het mogelijk is om deze Coenlezing jaarlijks te organiseren, in samenwerking met partners in de stad.’

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@hoornactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp