Hoorn Actueel

Burgemeester Jan Nieuwenburg

Column

Column Burgemeester Jan Nieuwenburg: “Samen voor een prettige, levendige en veilige buurt”

HOORN – Een buurt waar kinderen veilig kunnen spelen, je geen onbekende op straat bent, waar de buurman of buurvrouw helpt waar het even kan. Dit zijn de thema’s waar ik me sinds ik burgemeester ben voor inzet in Hoorn. Een van de manieren waarop ik dat wil bereiken is om onveilige situaties in uw buurt aan te pakken. Denk aan overlastgevende jongeren op straat, maar ook het sluiten van drugwoningen en het aanpakken van fraude.  

We werken in de aanpak samen met het onderwijs, de woningcorporatie en het bedrijfsleven. En daar maken we goede stappen mee. Vorig jaar maakte de regio Westfriesland afspraken met middelbare scholen voor een veilige leeromgeving en dit jaar hebben we een online meldpunt voor fraude geopend.

Melden is heel belangrijk. Want inwoners zijn de ogen en oren in de buurt. Vind u het lastig om iets zomaar te melden of twijfelt u? Dan kunt u altijd even langs in bijvoorbeeld het wijklab in de Kersenboogerd. Hier vindt u ook 1.Hoorn en Stichting Netwerk en kunt u anderen ontmoeten.

We kennen situaties waarbij buren illegaal kamers in hun woning verhuren om er zelf financieel beter van te worden of er een bedrijfspand leeg staan terwijl er ’s avonds wel van alles in en uitloopt. Zo weten we dat bij drugwoningen de kans op een brand zeer groot is, door de grote hoeveelheid illegale elektriciteit die gebruikt werd in de woning. Ik ben bij meerdere drugwoningen gaan kijken en ik kan u zeggen: ‘U moet er niet aan denken dat dat naast uw voordeur speelt’. Daarom is melden en erger voorkomen belangrijk!

De gemeente, politie, de woningcorporatie en uitkeringsorganisatie WerkSaam pakken samen fraude aan. Samen met deskundige zorgmedewerkers van 1.Hoorn kijken we ook wat nodig is om ervoor te zorgen dat inwoners niet weer in de problemen komen.

Ik hoop van harte dat ik op u kan rekenen: dat u waar nodig zorgt voor een ander en bij signalen van problemen bij ons aan de bel trekt. Zo beschermt u uzelf, maar ook anderen. Bel met de gemeente via 0229 252200 of kijk eens www.hoorn.nl/fraude

Met vriendelijke groet,

Jan Nieuwenburg

Reageer op dit onderwerp