Hoorn Actueel

Foto aangeleverd

Column

Column Hans Stuijfbergen: ‘Gesloten Museum’

De zalen zijn leeg. Een kaal museum. Althans, er zijn geen bezoekers. Sinds een week precies, sinds vrijdag de 13e. Dat is vreemd, zeker omdat we normaal 362 dagen per jaar open zijn. Nu al een week gesloten net zoals de meeste musea en culturele instellingen in ons land. Dat is wennen. Voor mij als directeur, voor al onze medewerkers, voor onze bezoekers. We missen elkaar, we missen de enthousiaste reacties, de schoolklassen, samen koffie drinken, alles. Maar er zijn natuurlijk nu belangrijker zaken.

De gezondheid van onze medewerkers en bezoekers is nu even het enige dat telt. Dat we er voor elkaar zijn als het nodig is. Ik wens een ieder dan ook het allerbeste in deze spannende tijden. Ons museum mist natuurlijk belangrijke inkomsten maar kan tegen een stootje en is zelf gelukkig niet vatbaar voor het virus. Vooralsnog zullen we tot 6 april gesloten zijn, maar dat kan natuurlijk nog veranderen. We houden er dan ook rekening mee dat we ons expositieprogramma dit jaar moeten aanpassen, maar dat is van later zorg.

We waren net aan het overstappen naar nieuwe software om onze collectie te beheren en deels ook online te kunnen laten zien. Dat duurt nu ook iets langer. Overigens blijven we van mening dat je musea fysiek moet bezoeken en dat ‘digitale musea’ slechts een kleine aanvulling zijn. U heeft her en der ongetwijfeld al wat links gezien.

Mist u ons museum erg? Dan hebben we nog wel een digitale wandeling door ons museum ten tijde van de Star Wars expositie enkele jaren geleden ?? https://goo.gl/maps/fRHbJtwZkkw (Rechts in beeld kiest u met 0 voor Begane Grond en met 1 voor 1e Verdieping.)

Via onze media (Twitter, Facebook, nieuwsbrief en website) zullen we jullie uiteraard blijven informeren over de ontwikkelingen en heropening. Maar nu is het even rustig aan. Wel is onze webshop gewoon beschikbaar: www.museumhoorn.COM Daar zijn onze eigen boeken (Telekids en DDR) en veel andere boeken, CD’s, speelgoed, cadeau-artikelen en meer nog steeds te bestellen. Levering kan een dagje langer duren, maar gaat gewoon door. En op die wijze steunt u ons museum natuurlijk ook een beetje.

Steun die we gelukkig ook lijken te ontvangen van overheden en de Nederlandse Museum Vereniging. Bij de Belastingdienst heeft onze stichting uitstel van betaling van Loonbelasting en BTW aangevraagd. En we zullen ook een beroep doen op de nieuwe steunmaatregel van het Rijk. We redden het best wel om de komende periode door te komen. Ik hoop dat ook de ZZP-ers en MKB-ers in ons land het de komende maanden gaan redden. Het zijn spannende en onzekere tijden.

Sterkte allemaal en graag zo spoedig mogelijk tot ziens!

Hans Stuijfbergen, directeur Museum van de Twintigste Eeuw – Hoorn www.museumhoorn.NL

Reageer op dit onderwerp