Hoorn Actueel

Column

Column Sandra van Leeuwen: Wonen in Hoorn

Langzaam zie ik ze voorbij gaan,wolken in de mooiste pasteltinten. Ze maken me rustig en dankbaar. Dankbaar dat ik ze nog zie. Lekker op mijn bankje in de tuin. Even niets.

Als het mee zit hoor ik soms het Markermeer dat achter de dijk ligt. Ik woon in één van de Sterflats in Hoorn. Samen met mijn twee zoons en mijn geleidehond Pleun.

Ik ben namelijk zeer slechtziend.

Op 12 januari werden mijn broertje en ik drie maanden te vroeg geboren in het ziekenhuis te Hoorn.

Mijn broertje overleed enkele dagen na zijn geboorte en van mij moest de toekomst leren hoe ik me zou ontwikkelen.

Na vele bijzondere scholen en onderzoeken, heb ik me ontwikkeld   tot een vrouw met enkel een visuele beperking.

Dit is wel zeer ingrijpend in het dagelijks leven.bedenk je maar eens iets waar je niet bij hoeft te kijken.

Neem nauw onze mooie stad hoorn. Een mooie oude stad. Met smalle straatjes en bruggetjes overal. Gelukkig zijn de stoepen van de winkelstraten later verbreed zodat ik daar samen met de hond of gearmd met een begeleider prima kan lopen.

Winkelen is namelijk één van mijn hobby’s

Alleen jammer dat de gemeente heeft besloten dat de winkelstraat niet te kleurig mag zijn. Ik oriënteerde me altijd op de roze zonneschermen van bakkerij Bart.Alles is n u voor mij grijs en daardoor zijn de herkenningspunten weg.

Er is een ‘ongehinderd app. Daar kun je locaties in je gemeente beoordelen   op toegankelijkheid. Daar doet Hoorn ook aan mee. Dat vind ik een goede zaak.

Ik schreef al eerder dat een visuele handicap hebben een grote invloed heeft op het dagelijks leven. Denk maar eens aan het huishouden of boodschappen doen.

Voor het huishouden maak ik gebruik van huishoudelijke hulp via de WMO. Mijn ervaring met de gemeente is dat de visuele handicap  niet zo bekent is. Het gaat meestal om ouderen,mensen met een lichamelijke aandoening of mensen met een verstandelijke beperking.

Ik snap dat het moeilijk is en denk dat daarom voorlichting over het leven met een visuele beperking belangrijk is. en goed communiceren met elkaar. Iedereen is weer anders en heeft andere wensen.

Als ik boodschappen ga doen vraag ik assistentie bij de servicebalie. Bij de ene supermarkt voel ik me welkom hoe druk het ook is en bij de andere voel ik me te veel. Ik voel me dan heel klein en afhankelijk.

Wat  betreft de mobiliteit gaat het wel goed. Ik kan gebruik maken van één speciale taxi en op het station Hoorn zijn ‘geleidelijnen’ aangelegd waardoor ik mijn weg naar de juiste trein goed kan vinden.dit in combinatie met de reisplanner app is helemaal prima.

In deze tijd is voor mij de mobile telefoon niet meer  weg te denken uit mijn leven. Buiten het feit dat ik er overal mee kan bellen lees ik er ook mijn boeken op en regel ik mijn bankzaken.

Ik werk niet maar doe wel veel vrijwilligerswerk zoals de collecte van de Nierstichting coördineren, radio maken bij de streekomroep Weeff en ik volg EHBO lessen speciall voor mensen met een visuele beperking.

Ik vind het fijn in Hoorn te wonen omdat er altijd wel iets leuks te doen is of iets lekkers te eten en te drinken is op een van de vele terrassen .

Dit samen met mijn familie of vrienden want zonder hen zou het leven pas echt moeilijk zijn.

Sandra van Leeuwen

Voor meer informatie over het leven met een visuele/auditieve beperking kun je kijken op: www.oogvereniging.nl

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@hoornactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp