oktober 3, 2023

Hoorn Actueel

Hoorn Actueel is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De 18-jarige Nederlander arriveert om 15.00 uur met Jeff Bezos op zijn ruimtevlucht (binnenkort live te zien) – ICT

De Nederlander Oliver Damon arriveert vanmiddag in de ruimte in een commercieel vliegtuig met Jeff Bezos, voormalig directeur van Amazon en baas van luchtvaartbedrijf Blue Origin. Dit is de eerste vlucht met een team van de Aeronautical Company.

Wanneer de raket de atmosfeer van de aarde verlaat, zal Damon op achttienjarige leeftijd de jongste astronaut in de geschiedenis zijn. Het record is nog steeds van de Russische Duitser Tito, die 25 jaar oud was toen hij in 1961 de ruimte in ging. Damon was de vierde Nederlander die dat deed na Lodwig van den Berg, Wuppo Oakles en Andre Kuipers. Van den Berg deed dat echter na de Amerikaanse normalisatie.

De lancering staat gepland voor dinsdag en de raket zal naar verwachting een hoogte van ongeveer honderd kilometer bereiken. Reizigers kunnen dan de sterren, het einde van de stratosfeer en de kromming van de aarde bewonderen. Na een paar minuten zonder zwaartekracht keren ze terug naar het aardoppervlak. Ze stijgen niet snel genoeg om in een baan rond de aarde te worden geplaatst. Vervolgens wil Blue Origin deze vorm van toerisme in de ruimte vermarkten.

De jongste en oudste astronaut tot nu toe

De raket wordt de New Shepherd genoemd ter nagedachtenis aan Alan Shepherd, de eerste Amerikaan die de ruimte in reisde. Het is geschikt voor maximaal vier personen. Een van hen is Jeff Bezos zelf, vergezeld door zijn broer Mark. Derde reiziger Wally Funk (82). Hij zal de oudste persoon zijn die ooit in de ruimte heeft gereisd. In de jaren zestig was Funk een van de eerste generatie vrouwelijke astronauten in de Verenigde Staten, maar geen van hen werd de ruimte in gestuurd.

READ  Ynsect slikt Nederlandse protiform in om markt voor menselijke voeding te veroveren

De vierde plaats werd geveild voor het goede doel. Een niet-geïdentificeerde persoon betaalde ongeveer 28 miljoen (ruim 23 miljoen euro) voor het ticket, maar er werd onthuld dat ze niet konden vertrekken en met een ander ruimtevliegtuig zouden komen. Dus de ruimte op het bord was vrij. Damon, die een kans kreeg in het vliegtuig, was ook een gelukkige winnaar. In september wilde hij na zijn terugkeer op aarde natuurkunde gaan studeren in Utrecht. ‘Oliver vertegenwoordigt een nieuwe generatie mensen die hen helpt een curriculum in de ruimte op te sommen’, zegt Blue Origin.

Volg de release direct hier:

Wanneer de raket de atmosfeer van de aarde verlaat, zal Damon op achttienjarige leeftijd de jongste astronaut in de geschiedenis zijn. Het record is nog steeds van de Russische Duitser Tito, die 25 jaar oud was toen hij in 1961 de ruimte in ging. Damon was de vierde Nederlander die dat deed na Lodwig van den Berg, Wuppo Oakles en Andre Kuipers. Van den Berg deed dat echter toen hij de Amerikaan normaliseerde. De lancering staat gepland voor dinsdag en de raket zal naar verwachting een hoogte van ongeveer honderd kilometer bereiken. Reizigers kunnen dan de sterren, het einde van de stratosfeer en de kromming van de aarde bewonderen. Na een paar minuten zonder zwaartekracht keren ze terug naar het aardoppervlak. Ze stijgen niet snel genoeg om in een baan rond de aarde te worden geplaatst. Vervolgens wil Blue Origin dit soort toerisme in de ruimte commercialiseren. De raket wordt de New Shepherd genoemd ter nagedachtenis aan Alan Shepherd, de eerste Amerikaan die de ruimte betrad. Het is geschikt voor maximaal vier personen. Een van hen is Jeff Bezos zelf, vergezeld door zijn broer Mark. Derde reiziger Wally Funk (82). Hij zal de oudste persoon zijn die ooit in de ruimte heeft gereisd. In de jaren zestig was Funk een van de eerste vrouwelijke astronauten in de Verenigde Staten, maar geen van hen werd de ruimte in gestuurd; De vierde plaats werd geveild voor het goede doel. Een niet-geïdentificeerde persoon betaalde ongeveer 28 miljoen (ruim 23 miljoen euro) voor het ticket, maar er werd onthuld dat ze niet konden vertrekken en met een ander ruimtevliegtuig zouden komen. Dus de ruimte op het bord was vrij. Damon, die een kans kreeg in het vliegtuig, was ook een gelukkige winnaar. In september wilde hij na zijn terugkeer op aarde natuurkunde gaan studeren in Utrecht. ‘Oliver vertegenwoordigt een nieuwe generatie mensen die ons helpen een curriculum in de ruimte op te sommen’, zegt Blue Origin.

READ  Nike verliest strijd tegen EU-onderzoek naar Nederlandse belastingdeal - Marseille Nieuws