oktober 3, 2023

Hoorn Actueel

Hoorn Actueel is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Euro: Nederlandse fans grijpen hun regenboogvlaggen in Boedapest, reactie UEFA

De UEFA heeft beloofd de aanwezigheid van regenboogvlaggen te erkennen in het Boedapest Stadion op zondag, de 16e ronde van het EK tussen Nederland en Tsjechië. Als Nederlandse fans hun Rainbow-banners in beslag hadden genomen in de voor hen gereserveerde fanzone in Boedapest, zou het niet in de Puskas-arena zijn waar de wedstrijd zou plaatsvinden. De organisator van het toernooi werd genoemd door de European Football Confederation.

De Nederlandse voetbalbond KNVP maakte eerder vandaag de inbeslagname bekend van regenboogvlaggen in Boedapest, die in het bezit zijn van Nederlandse supporters. De KNVP verklaarde dat de inbeslagname plaatsvond op verzoek van de UEFA, die alleen de nationale vlaggen in de fanzone en het stadion wilde herkennen.

De aankondiging leidde tot een reeks boze reacties van veel politici in Nederland.

De UEFA, die sinds zondag verwikkeld is in controverse, zei dat de lokale Nederlandse autoriteiten de Nederlandse fanbase beheren.

Aan de andere kant was zij degene die zorgde voor de controle over de ingangen van het stadion, en ze zei dat ze niet van plan was de aanwezigheid van regenboogvlaggen, het symbool van de homogemeenschap, te verbieden.

“De UEFA heeft de Hongaarse voetbalbond laten weten dat regenboogkleurige symbolen niet politiek zijn en dat dit soort vlaggen zal worden getolereerd in het stadion (zondag) in overeenstemming met de UEFA-campagne voor gelijke sporten”, aldus de UEFA in een verklaring.

“De UEFA wil vanuit de Budapet (Nederlandse) fanclub duidelijk maken dat regenboogiconen niet verboden zijn en dat het de verantwoordelijkheid is van de lokale autoriteiten.” Het is ook een teken van een goed oog in de schare fans”, aldus de Europese voetbalbond.

READ  Vrachtvervoerder Linnaeus krijgt Nederlands nummer

Zo’n 11.000 Nederlandse supporters zijn zondag afgereisd naar Boedapest om de wedstrijd om 16 euro tussen hun land en Tsjechië bij te wonen.

Volgens de KNVP zijn supporters met regenboogvlaggen bij een fanclub in beslag genomen door bewakers.

Met deze spandoeken wilden deze supporters hun steun aan homoseksuelen tonen nadat de Hongaarse regering onlangs een controversiële wet tegen homoseksualiteit had aangenomen, die tot de recente top van EU-leiders en de regering voor opschudding zorgde.

Toen de stad München haar stadion verbood om voor de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije in regenboogkleuren te worden verlicht, had de UEFA al in de eerste ronde van de wedstrijd felle kritiek geuit.