oktober 2, 2023

Hoorn Actueel

Hoorn Actueel is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Fabio Jacobson is definitief terug: Nederlander neemt 4e etappe van Spanje-tour (video)

Een jaar na zijn ergste val tijdens de Poolse tournee, won Jacobson opnieuw tijdens een Grand Tour.

De Nederlander Fabio Jakobsen won dinsdag de vierde ronde van de Welda tussen El Burgo de Osma en Molina de Aragon, waarna de Estse Rain Torme (Intermark – Vandy-Cobert) ondanks het laatste ongeval zijn rode trui aanhield.

Tegelijkertijd won Tsunik Quick Stepin Ryder, die de trui van de beste sprinter veroverde, na een grote sprint, voor de Fransman Arnaud Tamare (Grobama FDJ) en de Deen Magnus Court Nielsen (EF).

De 24-jarige Nederlander is een spook. In augustus 2020 kreeg hij een scherpe val tijdens het kraken van de eerste etappe van de Poolse tour. Zijn kameraad Dylan Cronwegan stuurde hem naar de gevangenis en zijn leven werd bedreigd toen Jakopson ernstig hoofdletsel en een gebroken kaak opliep.

Hij meldde zich pas in april aan om terug te keren op de Turkije-tour en won in juli twee posities op de Wallonië-tour.

“Het was een droom die uitkwam. Na mijn val was het een moeilijke reis om terug te komen. Veel mensen geloofden in mij en het was alsof hun succes was”, zei Fabio Jacobson bij de finish.

Rain Tharame, van zijn kant, had een rustige dag tot de laatste pedaalslagen van deze vierde fase.

Vanaf de eerste hectometers bestond het Estse 100% Spaanse trio uit twee teams, Joan Bou (Yuscatel Yuscadi) en Burgos PH, Carlos Canal en Angel Madraso. Die laatste werd dinsdagochtend van Taramei naar 7’25” geduwd, stond bovenaan het algemeen klassement en vormde geen gevaar voor de rode trui.

READ  BUREAU VERITAS versterkt cybersecurity met Dutch Secura

Twee kilometer voor het einde viel Rain Tarame, uit evenwicht gebracht door een golf in Peloton. Hij stond na een paar seconden op en bereikte het einde, blijkbaar zonder veel moeite. Hij werd net als andere Pelotons tegelijkertijd geteld, dus hij had een algemene voorsprong op de Fransman Kenny Elizonde (25”) en de Sloveen Primos Rojlik.

De vijfde etappe van 184,4 km die woensdag gepland staat tussen Tarancon en Albacete, zal Estland in staat stellen zich nog een dag staande te houden. Overwinning moet worden gespeeld in een sprint, en natuurlijk kan er geen moeilijkheid worden geïdentificeerd die in het klassement van de berg wordt vermeld.