december 2, 2023

Hoorn Actueel

Hoorn Actueel is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gewalst uit de eerste Nederlandse MQ-9 Reaper fabriek

Binnenkort de eerste MQ9-Reaper drone in Nederland (Photo credit GA-ASI)

De eerste Nederlandse MQ-9 reaper verliet de fabriek.

Amerikaans bedrijf General Atomics Aeronautical Systems Inc. In eerste instantie werd de aankoop uitgesteld tot 2015, dankzij de extra financiële enveloppe van het ministerie.

Een jaar te laat verliet de eerste MQ-9 Reaper Black 5 de fabriek in de Verenigde Staten en was ter gelegenheid van een kleine ceremonie op het hoofdkantoor van het bedrijf. Voordat de Reaper wordt overgedragen aan Lutzmach, begint hij begin volgend jaar met acceptatietesten op het Gray Butt Air Operations Station van GA-ASI in de buurt van Palmdale, Californië. Volgens de Nederlandse veiligheidsdienst zal in de zomer een lanceervlucht plaatsvinden via het VK en Nederland. De MQ-9 Reaper M-001 wordt op kenteken gezet en heeft al Coquette en Nederlands kenteken.

Vier MQ-9 Reaper zullen worden geëxploiteerd door 306 Force op Leverton Air Base. De laatste sliep in 2010 voordat hij in september 2018 opnieuw werd geactiveerd om zich voor te bereiden op de receptie van de Reaper. Het zal medio 2023 volledig operationeel zijn met deze nieuwe mogelijkheid.

Nederland is het vijfde Europese NAVO-land dat zichzelf uitrust met de MQ-9 Reaper-drones van General Atomics, na Spanje, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. België invoeren Binnenkort in deze cirkel met de eerste aankomst van vier MQ-9B-drones besteld in 2023.

READ  Tokio: Nederlanders isoleren 'Olympische gevangenis'