oktober 2, 2023

Hoorn Actueel

Hoorn Actueel is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het Nederlands Museum heeft de EMYA 2021 Award gewonnen

De European Museum of the Year (EMYA) Award voor 2021 werd uitgereikt aan het Naturalis Biodiversity Centre in Leiden (Nederland) en uitgesteld tot 2020 vanwege gezondheidscrisis in Stafferhaus (Zwitserland) in Lensburg.

In 1977 reikte de Britse journalist en museumexpert Kenneth Hudson (1916-1999) jaarlijks de European Museum Award, of EMYA, uit aan een Europees museum dat in de drie jaar voorafgaand aan de prijs zijn deuren opende, moderniseerde of creëerde. Het staat onder de Raad van Europa en wordt gesponsord door het bij deze gelegenheid opgerichte Europese Forum van het museum.

Het Naturalis Centrum voor Biodiversiteit, winnaar in 2021, opende in 2019 zijn nieuwe gebouw. Dit onderzoeksinstituut heeft een van de grootste natuurlijke geschiedenissen ter wereld. De rijkdom van zijn programma’s, zijn populariteit bij het publiek en zijn interactie met het publiek, gericht op het begrijpen van het organisme, vertrouwend op het EMYA-arbitragetribunaal in een omgeving waar milieubewustzijn belangrijker is dan ooit. Een ander museum in Leiden, het Rijksmuseum Boerhave, heeft al de European Museum Award 2019 gewonnen.

Staufferhaus, die de European Museum Prize 2020 in Lensberg won, houdt zich bezig met de belangrijkste vragen van de hedendaagse tijd. Het werd opgericht in 1960 en integreerde voor het eerst zijn permanente hoofdkantoor in 2018, waardoor het in aanmerking kwam voor EMYA. Via thematische tentoonstellingen over gender en gender, geld, huisvesting, enz. wordt het beschouwd als een plaats voor dialoog en reflectie. Hij ontving de EMYA voor deze ‘debatcultuur’ die hij promoot door middel van ambitieuze en intelligente programmering.

De European Museum of the Year Award, die Europese musea beloont, promoot wetenschappelijke simulatie en netwerken, evenals factoren die de culturele invloed van Europa vergroten.

READ  Nederlandse toerist sterft in Barcelona na inslikken autosleutel | Ander

Sinds de oprichting hebben bijna 1.900 musea zich aangemeld en elk jaar doen ongeveer 45 landen (47 lidstaten van de Raad van Europa) mee aan de wedstrijd. Opgericht aanwezigheidsrecord in 2020 met 61 kandidaat-musea. Alle soorten musea kunnen deelnemen, ongeacht de omvang, reputatie of programmering van wat als “nieuw” wordt beschouwd: onlangs geopend of gerenoveerd.

Naast de European Museum Award zijn er een aantal prijzen in het leven geroepen, zoals de European Council Museum Prize, die werd ingesteld in hetzelfde jaar dat het Franse museum in 2015 won.

Frankrijk heeft vier EMYA-prijzen gewonnen voor het Camarck Museum (in Arles, 1979), het Saint-Denis Museum voor Kunst en Geschiedenis (1982), de Egomus van de regio Formis-Trolan (1990) en het Franse Museum. Speelkaart (Icy-less-line Linux, 1999). Het VK is met zeven overwinningen het land met de hoogste emia.