december 2, 2023

Hoorn Actueel

Hoorn Actueel is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe de Nederlandse ontdekkingsreiziger Arthur Brand de bronzen paarden van Hitler ontdekte

13 februari 2021 om 21:00 uur

Op 20 mei 2015 voerde de Duitse politie zeven huiszoekingen uit in het hele land. Vanuit het oogpunt van de onderzoekers: Monumenten voor het nazi-regime, in het bijzonder twee bronzen paarden, werden opgericht voor de ingang van de kanselarij van Adolf Hitler in Berlijn. Door in dit boek “The Incredible Hunt for the Last Treasure of the Third Rich” te beschrijven, wilde de Nederlandse onderzoeker Arthur Brand interesse tonen in de beste, Duitse markt. Armand Collin * Hij twijfelt er niet aan dat het deze week ooit in 11 talen zal worden vertaald, waaronder Frans. Het zal zelfs spuwen op de leeuw van Metro-Goldwin-Meyer, die de rechten op zijn Hitler-paarden heeft verworven. “It’s like a dream…”, getuigt de inmiddels beroemde “Art Detective” uit Amsterdam.

Vraag deze sympathieke vijftigjarige acteur niet wie zijn rol op het grote scherm kan spelen, hij gaat nooit naar de film. De wereldpers heeft hem in de kunstwereld de bijnaam “Indiana Jones” gegeven. De persoon lacht: “Ik heb niet eens een rijbewijs!” En ondanks het overdrijven van de dekmantel van eenvoud, houdt hij vol: “Om heel eerlijk te zijn, ben ik een normale man die al vijftien jaar het geluk heeft om in de wereld van kunst en criminele netwerken te stappen.”

Michael von Reign, een van de grootste bookmakers op de kunstmarkt

Arthur Brand deed veel onderzoek, maar, grapte hij, maakte niets af. Zijn ontmoeting met een van de grootste vrijbuiters op de kunstmarkt eind jaren negentig, zijn kameraad Michael von Reign werkte af en toe samen met Scotland Yard. Van zijn kant noemt Arthur Brand het zijn “Da Vinci Code-ervaring” Het evangelie van Judas, De apocriefe tekst geschreven in de Koptische taal in de tweede eeuw doet de vervloekte apostel herleven. Het merk vond zijn weg en in 2011 richtte hij zijn adviesbureau Artias op. “Ik help mensen ze te kopen, zegt hij bondig. Is het schilderij echt? Is het een gestolen stuk? Is het de juiste prijs? Dan ga ik op zoek naar gestolen werken, vooral ten behoeve van geplunderde joodse families.”

READ  Euro 2021: Engels en Nederlands betreden het pad

Het was enigszins succesvol: toen de toenmalige Franse minister van Cultuur, Aureli Filippetti, in 2014 samen met de eigenaar een portret van een 18e-eeuwse vrouw aan het Louvre hing, was het een van de klanten van het merk.

Er is geen sprake van schilderijen in het avontuur van “Hitlers paarden” maar van de prachtige sculpturen die Fhrer bewondert. Zijn mentor en vriend Michael van Rijan gaf zojuist een foto aan het merk waarop we twee gigantische bronzen paarden zagen, gemaakt door Joseph Thoreau, een van Reichs officiële kunstenaars. Het cliché is geweldig. Ten eerste: deze sculpturen worden als uitgestorven beschouwd. Ten tweede: de afbeelding is in kleur en verschijnt onlangs. Nog dommer, deze Hitler-paarden zijn te koop.

Mijn idee is om lezers aan te bevelen met mij mee te gaan op zoek naar deze buitengewone delen!

Het avontuur begint zoals hij op deze pagina’s zegt. “Dit is geen boek voor experts, benadrukt hij. Het is mijn idee om lezers voor te stellen met mij op zoek te gaan naar deze buitengewone stukken!” Doet denken aan de avonturen van Arthur-detective-detective Kuifje in nazi-land. Er is geen slechte Rastapopoulos aan de horizon, maar hebzuchtige Belgische tussenpersonen, grappige verzamelaars, voormalige Stacy-agenten en een fictieve Amerikaanse miljonair – Mr. Rose, een gloednieuwe uitvinder – zijn bereid 8 miljoen dollar te betalen om deze zwavelhoudende sculpturen te kopen. Met de zegen van de Oost-Duitse geheime dienst werd het lange tijd opgeslagen op een Russische militaire basis in de DDR voordat het de Berlijnse muur overstak en uiteindelijk in handen viel van de Nostalgie naar het Derde Rijk, die ze zullen ontdekken door de Duitse politie in juni 2015. Het Nederlandse Rouletabille hield niets achter zijn bevindingen.

READ  Nederlandse BMX-aas botst met ongelukkige Olympische official - en de ster staat nu voor een fitnessgevecht om te concurreren (video)

EEN Portret van Dora Marr Picasso gesigneerd

“Ja, ik werk tussen twee werelden. Bij de politie ben ik clean, ik respecteer de wet, Arthur belooft het merk. Maar een kunstwerk zie je niet in een hoek uit een supermarkt gestolen worden. Vooral andere regels moet je respecteren Je woord geven. Het lijkt misschien gevaarlijk omdat je te maken hebt met de geheime diensten, maar ik heb geen dubbele agenda: als ik mijn woord geef, krijg ik het ook.”

Arthur Brand zou niet meer zeggen. Hij wil zijn emoties prikkelen als schatzoeker, en door zijn leuke werk kan hij op een avond aan zijn muur hangen Portret van Dora Marr De gesigneerde Picasso werd in 1999 gestolen van een boot in de Antipes en twintig jaar later ontdekt. Of het pure genot dat de gouden ring van Oscar Wilde in 2002 uit Oxford is gestolen, van zijn vinger glijdt.

In zijn boek Like Life weet het merk zijn publiek in spanning te houden. In een tweet in september kondigde hij aan dat hij ‘bewijs van leven’ had ontvangen uit de Romeinse oudheid dat al tientallen jaren ontbrak. “Sommigen zullen blij zijn, waarschuwt hij, vooral de Fransen.”

“De paarden, Hitler’s ongelooflijke jacht, de laatste schat van het Derde Rijk” door Arthur Brandt. Armand Colin, 296 pagina’s, 19,90 euro.