Hoorn Actueel

Algemeen

Hoorn ziet aantal inwoners met 3.4% stijgen tot 2035

HOORN – De gemeente Hoorn zal het aantal inwoners met 3.4% zien stijgen tot 2035 blijkt uit een prognose van het CBS die vandaag met cijfers naar buiten kwam.

Nederland zal in 2035 naar verwachting 18,3 miljoen inwoners hebben, 1 miljoen meer dan nu. Vooral de grote en middelgrote steden zullen groeien, evenals diverse randgemeenten rondom de grote steden. Tegelijk zal 1 op de 5 gemeenten krimpen, vooral aan de randen van Nederland. Deze gemeenten zullen ook sneller vergrijzen dan de steden. Ook wonen steeds meer mensen alleen. Dat blijkt uit de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2019-2050 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de grote steden zet de groei van het aantal inwoners explosief door. Bijna drie kwart van de nationale groei met 1 miljoen mensen komt volgens de prognose terecht in de grote en middelgrote steden (gemeenten met ten minste 100 duizend inwoners). Rondom de grote steden groeien ook diverse andere gemeenten, zoals Almere en Haarlemmermeer bij Amsterdam, Zuidplas bij Rotterdam en Rijswijk bij Den Haag. Deze gemeenten ontvangen door hun nieuwbouw veel jonge stellen uit de grote stad.

In Westfriesland is het vooral Enkhuizen die de meeste aanwas van inwoners ziet, daar groeit het aantal inwoners met 4.2%, Drechterland ziet de aantal inwoners met 3.8% stijgen maar in de gemeente Medemblik en ook in de gemeente Medemblik stagneert de bevolkingsaanwas, in Medemblik blijft met steken op 0,8% en in Stede Broec op 0.7%.

Veel nieuwe woningen

In de diverse gemeenten in Westfriesland zijn plannen voor nieuwbouw, zo heeft Enkhuizen plannen voor de bouw van 400 woningen terwijl in Medemblik plannen op tafel liggen voor de bouw van 200 woningen in de kern Medemblik.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@hoornactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp