oktober 3, 2023

Hoorn Actueel

Hoorn Actueel is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlanders kampen met een zware huisvestingscrisis

Naast de epidemie is huisvesting een ander belangrijk thema van de Nederlandse verkiezingscampagne. Hoewel het aantal bouwplaatsen in steden toeneemt, stijgen de tekorten en de prijzen.

Tijdens de financiële crisis ging het mis. Het was zo moeilijk om te kopen en te bouwen. Daarna werd de thuisproductie bijna gehalveerd. Aan de andere kant is de bevolking gedurende vijf jaar toegenomen door de migratie van arbeidersPeter Boylehours, hoogleraar thuisbeleid aan de TU Delft, legt uit.

Bouw 1 miljoen huizen in 10 jaar

Alle politieke partijen kwamen overeen om de komende tien jaar minstens een miljoen huizen te bouwen. Desondanks is het misschien niet genoeg, vooral in Amsterdam waar de prijzen stijgen.

Gert John Baker is voorzitter van een vereniging die jaarlijks 10.000 mensen helpt bij het vinden van betaalbare woonruimte in de stad. “Het vorige kabinet van Mark Rutte liberaliseerde de huurmarkt. Er zijn tien appartementen die voor 600 euro werden verhuurd en tegenwoordig voor 1.600 tot 1.800 euro worden verhuurd. Zelfs de kleinste ruimtes worden verhuurd aan hoge prijzen“, Hij legt uit.

De toekomst ligt in wolkenkrabbers

Grond wordt steeds schaarser. De enige manier is om te bouwen. In steden als Rotterdam of Den Haag rijzen wolkenkrabbers uit de grond om honderdduizenden mensen te huisvesten. Alodia en haar familie zijn een paar maanden geleden naar deze plek verhuisd, en hoewel het nog in aanbouw is en het gezin twee inkomens heeft, is het niet eenvoudig om een ​​appartement te vinden.

We dachten dat twee of drie jaar wachten niet leuk was, maar wat te doen als je echt iets nieuws wilt. Dus vonden we dit project. Uiteindelijk stonden we met 800 mensen op de wachtlijst voor 100 appartementen. Dus je ziet de druk. Daarnaast bieden mensen 20, 30, 50.000 euro boven de vraagprijsZegt moeder Alodia in Rotterdam.

READ  Dennis Berkamp, ​​eerste Nederlander opgenomen in Premier League Hall of Fame

Als de toekomst eruitziet als een wolkenkrabber, zijn dan de politieke beloften om meer dan 100.000 woningen per jaar te bouwen waar?

Of het nu links of rechts is, ze zeggen dat we nog steeds moeten controleren en het de markten niet moeten laten doen. Dit is een beetje beledigendRespect Gert John Baker.

“Ik denk dat er meer overheidsuitgaven zullen zijn, meer planning. Het zal zeker tijd kosten”, zegt professor Boylehouse.

In het centrum van de Nederlandse zorg tijdens deze verkiezingsperiode is de kwestie van huisvesting. Maar het effect van politieke beloften zal pas bekend worden als dit kleine meisje de kiesgerechtigde leeftijd heeft bereikt.