december 2, 2023

Hoorn Actueel

Hoorn Actueel is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse rechters zoeken ‘opheldering’ over MH17-proces – rts.ch

Een Nederlandse rechter zei maandag dat het proces tegen vier verdachten “opheldering” moet brengen bij de nabestaanden van de 298 mensen die zijn omgekomen bij de MH17-vliegtuigcrash in 2014 in Oekraïne.

Sommige familieleden van de slachtoffers waren in de rechtszaal toen het bewijs begon in het proces tegen de drie Russen en Oekraïners in de Boeing 777-crash.

Het proces is in maart 2020 van start gegaan, maar heeft veel juridische discussies opgeleverd, vooral gericht op het accepteren van bewijs. “Tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de MH17-crash opgeëist”, zegt Hendrik Steinhuis, opperrechter van de rechtbank van Schiffholt.

raketlancering

De aanklager zei dat de drie mannen die worden onderzocht betrokken waren bij de raketlancering die het vliegtuig neerschoot. “Het is belangrijk dat het onderzoek algemeen is voor de gemeenschap en vooral voor de familieleden, en na vele jaren van onderzoek zijn de resultaten duidelijk”, zei de rechter.

Op 17 juli 2014 werd een pro-Russische separatist neergeschoten in de staart van vlucht MH17. [Maxim Zmeyev - Reuters]Op 17 juli 2014 werd een pro-Russische separatist neergeschoten in de staart van vlucht MH17. [Maxim Zmeyev – Reuters]De rechtbank zal proberen het bewijsmateriaal te onderzoeken om licht te werpen op drie belangrijke vragen. “Was MH17 neergeschoten door een BHK-raket? Werd de BUK-raket afgevuurd vanaf een boerderij in de buurt van Pervomysky? Hebben de daders deelgenomen?” Rechter

Veel weergaven

De hypothese dat een Boeing BUK-raket, afgevuurd door pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne, werd neergeschoten, werd door de rechter beschreven als de “hoofdscène”, maar een ander vliegtuig beschouwde de rechtbank andere theorieën, waaronder het neerhalen van het vliegtuig.

De zaak en de beklaagden zullen, na bestudering van het bewijsmateriaal, waarschijnlijk problemen aan de orde stellen tijdens de hoorzitting, die tot 9 juli zal duren. Nabestaanden van de slachtoffers kunnen in september naar de rechtbank stappen.

READ  18-jarige Nederlander met Jeff Bezos komende dinsdag in de ruimte - ICT News

afp / jpr