oktober 3, 2023

Hoorn Actueel

Hoorn Actueel is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nike verliest strijd tegen EU-onderzoek naar Nederlandse belastingdeal – Marseille Nieuws

Op de eerste dag dat de regering de beperkingen versoepelde tijdens een uitbraak van het coronavirus (COVID-19) in Jakarta, Indonesië, werd de schaduw van een vrouw met een beschermend masker en gezichtsscherm gezien bij een Nike-logo in een winkelcentrum.

De Amerikaanse sportkledingmaker Nike (NKEN) verloor woensdag de strijd om een ​​einde te maken aan zijn Nederlandse belastingrechtszaak, waarbij het tweede Hooggerechtshof van Europa een open EU-onderzoek steunde. Twee jaar geleden.

De EU-rechtszaak maakt deel uit van een hardhandig optreden tegen gunstige belastingovereenkomsten door multinationale ondernemingen met EU-landen, waarbij Brussel beweert dat Apple hen oneerlijk voordeel geeft, inclusief de Ierse belastingovereenkomsten en Luxemburgse deals. Fiat Chrysler en van Amazon.

Luxemburgse rechtbank verwerpt Nike’s beroep op EU-onderzoek

“De (Europese) Commissie heeft zich gehouden aan het reglement van orde en is niet tekortgeschoten in haar plicht om oorzaken aan te geven of duidelijke fouten te hebben gemaakt in de beoordeling”, verklaarde de rechtbank.

De rechters zeiden dat het EU-bestuur haar tussentijdse beoordeling van de maatregelen in kwestie zorgvuldig en onpartijdig had uitgevoerd en dat het het beleid van goed bestuur niet had geschonden.

De Amerikaanse sportkledingfabrikant heeft zich verzet tegen het besluit van de commissie van 2019 om vijf belastingvonnissen te onderzoeken die tussen 2006 en 2015 door Nederlandse functionarissen tegen het bedrijf zijn uitgesproken.

Deze resultaten, hoewel nog steeds in de praktijk, onderschrijven de methode voor het berekenen van de royalty’s die worden betaald aan de Nederlandse bedrijven Nike – Nike European Operations Netherlands en Conversation Netherlands voor het gebruik van intellectueel eigendom.

READ  Nederlanders moesten hun regenboogvlaggen uithangen in Boedapest

De commissie zei dat de royalty’s hoger waren dan de onafhankelijke bedrijven onderling hadden afgesproken, wat de belastinggrondslag van Nederlandse bedrijven onnodig had kunnen verlagen, waardoor Nike het selectieve voordeel van illegale overheidssteun had gekregen.

Nike voerde aan dat de Europese Mededingingscommissie geen formeel onderzoek had geopend in plaats van haar eerste onderzoek voort te zetten en onvoldoende reden had gegeven om aan te tonen dat de zaak in het voordeel van de Nederlandse regering was.

De commissie heeft een gemengd record in het verdedigen van haar zaken voor de rechtbank, waarbij Apple verloor van Amazon maar won van Fiat Chrysler en Engi.

Dit is de zaak T-648/19 Nike European Operations Netherlands en Conversation Netherlands/Commissie.