oktober 3, 2023

Hoorn Actueel

Hoorn Actueel is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nu is een Nederlands schilderij toegeschreven aan Diego Velasquez aangekomen in Orleans

Een Nederlands schilderij dat nu wordt geclaimd voor Diego Velasquez is aangekomen in Orleans

Is Diego Velasquez ontdekt? Een schilderij, dat tot dan toe in het Nederlands werd gepresenteerd, verrijkte vrijdag de tentoonstelling van het Museum voor Schone Kunsten van Orleans over de meester van de barokke schilderkunst in Spanje, waarbij de eigenschappen ervan in vraag werden gesteld voor de zeventiende-eeuwse verpleegsterkunstenaar.

Het schilderij, geleend van een privéverzamelaar, toont “St. Simon de Geelet” in een pose die doet denken aan de andere apostelen van Velasquez. Het doek is lang getraceerd tussen 1620 en 1630 door Dirk van Baburen, een van de leidende figuren aan de Caravaggio School in de Utrecht.

Dankzij de verspreiding van schilderijen uit de Orleans Exhibition “In the Dust of Seville, in the Footsteps of St. Thomas de Velasquez”, meldde een kunsthandelaar het werk aan de directeur van het Hispanic Society’s Museum in New York. Fusie met Velasquez.

Het voormalige hoofd van de Spaanse schilderkunst van het Louvre kon het schilderij vrijdag in het echt vinden, wat de eerste analyse voor AFP opleverde.

“Voor stilistiek sluit dit heel goed aan bij de wereld van Velasquez”, zegt de kunsthistoricus, die in 2015 de Velasquez-tentoonstelling in het Grand Palace organiseerde.

– “Expliciet in uitvoering” –

“Wat de directe weergave van dit schilderij me vertelt, is dat het een connectie heeft met Velasquez. Het lijkt op een St. Peter’ geschilderd door Velasquez kort na 1622.” Moet nog komen.

“Het is een rijpingsproces. Het is een langzaam proces. Ik wil niet gestoord worden door de eerste opnames van het schilderij. Het is prachtig, zeer goed uitgevoerd met een vastberadenheid in vakmanschap, en duidelijk in het proces.” .

“De kunstgeschiedenis verschilt niet veel van de archeologie. (…) We hebben alleen stukken, van deze stukken proberen we een werkelijkheid te reconstrueren. Dit schilderij is uit de context gehaald, nu is het ontdekt Achtergrond

“We moeten toestaan ​​dat dingen worden opgelost en kijken of er meer of minder consensus is in de wetenschappelijke gemeenschap”, voegde hij eraan toe.

Hij concludeerde dat “als Velasquez er niet was geweest, er een goede schilder in Sevilla zou zijn geweest, in dezelfde jaren als Velasquez”, maar gaf toe dat Sevilla in de jaren 1620 nog steeds “erg vaag” was.

Vanuit het Museum van St. Thomas de Velasquez volgt de Orléans Tentoonstelling de voetsporen van de Spaanse schilder (1599-1660) en ontbrekende fragmenten uit zijn serie over de apostelen.