oktober 2, 2023

Hoorn Actueel

Hoorn Actueel is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nu kwam de Nederlandse schilderkunst die tot Velasquez leidde naar Orleans

Nu kwam de Nederlandse schilderkunst die tot Velasquez leidde naar Orleans

Is Diego Velasquez ontdekt? Een schilderij, tot dan toe in het Nederlands gepresenteerd, verrijkte de tentoonstelling van het Museum voor Schone Kunsten van Orleans op vrijdag in de Master of Spanish Baroque Painting, waarbij de vraag naar het karakter ervan aan de zeventiende-eeuwse verpleegsterkunstenaar werd gesteld.

Het schilderij, geleend van een privéverzamelaar, stelt “St. Simon de Geelot” voor in een pose die doet denken aan de andere apostelen van Velasquez. Het doek is lang getraceerd tussen 1620 en 1630 door Dirk von Baburen, een van de leidende figuren in de Caravaggio School van Utrecht.

Dankzij de verspreiding van afbeeldingen van de Orleans Exhibition “in de voetsporen van St. Thomas de Velasquez”, vertelde een kunsthandelaar aan Guillome Giants, directeur van het Hispanic Society Museum in New York. Combineren met Velasquez.

Het voormalige hoofd van de Spaanse schilderkunst van het Louvre Museum kon het schilderij vrijdag in het echt vinden, wat de eerste analyse voor AFP opleverde.

“Voor stilistiek sluit dit heel goed aan bij de wereld van Velasquez”, zegt de kunsthistoricus, die in 2015 de Velasquez-tentoonstelling in het Grand Palace organiseerde.

– “Expliciet in uitvoering” –

“Het directe zicht op dit schilderij is voor mij dat het een connectie heeft met Velasquez. Het lijkt ook erg op een St. Peter, korte tijd later in 1622 geschilderd door Velasquez”, de expert die niet verder wilde gaan meer naar voren komen.

READ  Hamilton begrijpt dat Nederlanders hem provoceren

“Het is een volwassen proces, het is een langzaam proces. Ik wil niet overweldigd worden door de eerste opnames van het schilderij. Het is prachtig, zeer goed uitgevoerd met een vastberadenheid in vakmanschap, duidelijk in uitvoering”, analyseerde hij. .

Nu kwam de Nederlandse schilderkunst die tot Velasquez leidde naar Orleans

“De kunstgeschiedenis verschilt niet veel van de archeologie. (…) We hebben alleen stukken, en van deze stukken proberen we een realiteit te reconstrueren. Dit schilderij is uit de omgeving gehaald, nu is de context ontdekt. In zijn context moeten we het zich beetje bij beetje laten ontwikkelen’, zei dhr.

“We moeten toestaan ​​​​dat dingen worden opgelost en kijken of er meer of minder consensus is in de wetenschappelijke gemeenschap”, zei hij.

Hij concludeert: “Als Velasquez er niet was geweest, zou er een goede schilder in Sevilla zijn geweest, in dezelfde jaren als Velasquez”, maar gaf toe dat Sevilla in de jaren 1620 nog steeds “erg vaag” was.

Vanuit het Museum van St. Thomas de Velasquez treedt de Orléans Tentoonstelling in de voetsporen van de Spaanse schilder (1599-1660) en ontbrekende fragmenten uit zijn serie over de apostelen.