Hoorn Actueel

Politiek

Plannen stadhuis Hoorn weer in de ijskast

HOORN – Nieuwbouw of toch renovatie, de gemeenteraad van Hoorn wil eerst dat het college beide plannen uitwerkt voor zij verder willen gaan praten over de toekomst van het stadhuis in Hoorn

“Het is een zeer ingrijpend besluit dat zich mogelijk over veertig jaar strekt en waar veel geld mee gemoeid is”, beargumenteert Dick Bennis van het CDA. Ook Chris de Meij (VVD) is er voorstander van dat er extra tijd voor de plannen genomen wordt. “We kunnen het niet uitleggen aan de stad dat er, in een tijd dat het financieel minder gaat, er een compleet nieuw stadhuis gebouwd wordt”.

Noodzakelijk
In 2023 moeten alle gemeentes van de overheid aan de wettelijke duurzaamheidseisen voldoen. Het pand van de gemeente Hoorn heeft nu energielabel D in plaats van C, waardoor het niet aan de eisen voldoet. Om die reden is de gemeente genoodzaakt om het pand energiezuiniger te maken of een nieuw pand bouwen, meldt NH Nieuws.

Financieel gezien zou het niet uitmaken welk scenario de voorkeur krijgt. Verhuizen en renoveren zouden de gemeente Hoorn sowieso een geschat bedrag van 24 tot 30 miljoen euro gaan kosten.

Renovatie of nieuwbouw
Over de voorkeur voor nieuwbouw of renovatie is de raad verdeeld. Zo zijn Fractie Tonnaer, de Realistische Partij, Groenlinks en de PvdA voorstander van renovatie. “Tijdens renovatie kan werken in stadhuis gewoon doorgaan. En wat betreft de overtollige ruimte die er nu is, die kan in gebruik worden genomen worden door startende ondernemers”, oppert Roger Tonnaer. De VVD, D66, Sociaal Hoorn, VOC zien liever dat er een nieuw pand komt bij de Poort van Hoorn – rondom het stationsgebied.

Voor er gekozen wordt, willen de partijen een betere onderbouwing met twee gelijkwaardige opties die naast elkaar gelegd kunnen worden. Bennis: “Er is al veel besproken en er zijn veel stukken, maar iedereen is zoekende naar het complete plaatje.”

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@hoornactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp