Hoorn Actueel

Foto: Adobe Stockphoto

Politiek

Toename overlast van ratten en muizen binnenstad Hoorn

HOORN – Rob Droste van de VVD Hoorn heeft diverse klachten ontvangen van ondernemers maar ook van inwoners uit de binnenstad van Hoorn over het afval in de binnenstad en dan zowel over het huisvuil als over de prullenbakken in de binnenstad.

In een brief aan het college schrijft Droste: ,,Al enige tijd geleden zijn de afvalbakken in de Hoornse binnenstad vervangen voor BigBelly’s. Deze elektronische bakken bieden tal van voordelen, maar ook nadelen. Soms duurt het lang voordat men tijdens het wandelen een vuilnisbak tegen komt. Bovendien is onze fractie benieuwd hoeveel vuilnisbakken er voorheen waren en hoeveel BigBelly’s er momenteel in de binnenstad staan.

Daarnaast kent de binnenstad nog steeds het ouderwetse vuilophaalsysteem, waarbij zakken langs de weg worden gezet en vervolgens (als mensen niet te laat zijn) worden opgehaald. Daarbij proberen meeuwen een graantje mee te pikken, waardoor afval in de openbare ruimte belandt. Inwoners zijn soms te laat in de ochtend en daarom plaatsen zij de afvalzakken vaak al ’s avonds aan de weg. Dit is echter niet toegestaan. Daarnaast hebben wij vernomen dat de overlast van muizen en ratten is toegenomen.

Droste heeft namens de VVD-fractie een zestal vragen gesteld aan het college:

  1. Deelt het college de mening dat meerdere vuilnisbakken vooral op zaterdag uitpuilen en dit geen gewenste situatie is?
  2. Hoeveel BigBelly’s staan er in de Hoornse binnenstad en hoeveel vuilnisbakken stonden er voorheen? Klopt het dat er BigBelly’s op sommige plaatsen zijn verwijderd en niet zijn teruggeplaatst? Zo ja, waarom? Is het college bereid om meer BigBelly’s of andere vuilnisbakken te plaatsen in de binnenstad? Zo nee, waarom niet?
  3. Is het college bekend met het feit dat meeuwen zakken openscheuren en dat afval vervolgens in de openbare ruimte belandt? Is het college bereid om net als de gemeente Den Haag extra stevige zakken (tegen betaling) te verstrekken, waardoor de overlast afneemt? Zo nee, waarom niet?
  4. Tussen welke tijden worden vuilniszakken in de binnenstad opgehaald? Klopt het dat hier veel variatie in zit? Klopt het dat vuilniszakken pas na 6 uur in de ochtend mogen worden buiten gezet? Herkent het college de situatie dat veel inwoners de zakken al ’s avonds langs de weg plaatsen? Hoeveel boetes zijn er hiervoor uitgeschreven in de binnenstad?
  5. Deelt het college de mening dat het wenselijk zou zijn als vuilniszakken al zondagavond vanaf 22:00 buitengezet zouden mogen worden, zodat de regels beter aansluiten bij de praktijk? Zo nee, wat vindt het college er van dat gepensioneerden en mensen met een vrije dag in de huidige situatie verplicht zijn om hun wekker vroeg te zetten, als ze zeker willen zijn dat hun huisvuil wordt meegenomen?
  6. Klopt het dat de overlast van muizen en ratten is toegenomen (zoals in het Julianapark)? Zo ja, hoe denkt het college dit te gaan bestrijden? Zijn er meer locaties waar sprake is van overlast door ratten en/of muizen? Is het college op de hoogte dat veel ongediertebestrijdingsmiddelen in 2023 worden verboden? Hoe kijkt het college hiertegen aan?

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@hoornactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp