Hoorn Actueel

Foto aangeleverd

Algemeen

Tweede Wijkkijk is groot succes

HOORN – Op zondag 7 juli genoten wijkbewoners en wijkbezoekers in Hoorn-Noord/Venenlaankwartier van talloze kleine voorstellingen, optredens en exposities. De hele wijk ontmoette elkaar in huiskamers, tuinen en instellingen. Bekijk nu de foto’s en lees een verslag van de geslaagde tweede Wijkkijk.

“Het is als de Hoornse Stadsfeesten of het Oerolfestival, maar dan kleiner en intiemer”, vertelt een enthousiaste bezoeker van het Wijkkijkfestival. Bekijk de foto’s van de Wijkkijk op de Facebookpagina van het Wijkkijkfestival.

Verdwenen winkeltjes

Na het succes van vorig jaar kwam er ook dit jaar weer een Wijkkijk-festival voor en door de wijk. Eén van de thema’s betrof de verdwenen winkeltjes. De vertellers riepen veel herkenning op: zoals Pieter Baas over de slagerij van zijn vader en Harry van der Berg over de voormalige winkels op de Koepoortsweg.

Streken als melkboerknecht

Ab Venverloo vertelde de toegestroomde bezoekers in de JP Coen straat over zijn streken als melkboerknecht. Zo was er een dame die hem altijd drie keer terug liet lopen naar de kar. “Ze wilde nog twee eitjes. Dus ik zei: kun je vangen? De struif liep over haar hand. Heeft een half jaar niet meer tegen me gepraat!” Ab kreeg de lachers op de hand.

Gouden Eeuw

Naast vrolijke gezelligheid was er ook plaats voor een vleugje melancholie en verdieping op de Wijkkijk. Zo was de Gouden Eeuw een thema. In de scène over JP Coen was zijn vrouw aan het woord, dat zette aan het denken. Net als de bijzondere ontmoetingen met buren van ver, waar gesprekken werden gevoerd met buurtbewoners met een vluchtachtergrond: twee werelden ontmoetten elkaar in de wijk.

Voor en door wijk zelf

Het programma was zo uitgebreid dat keuzes gemaakt moesten worden. Nog even het optreden van het Pisakoor meepakken? Of toch naar het Truydemanhof waar bewoner en rapper Levi Noë met zijn ‘Spoken Word’ het publiek in de ban hield en Munir Akesh een solo danste.

Jonge dansers

De jonge dansers van TjillSkillz rapten en dansten mee op het podium in de groene binnentuin, net als Anta, de nieuwkomersklas van het Horizoncollege. Zij maakten speciaal voor Wijkkijk een voorstelling over hun dromen en idealen. Waar ze het Nederlands nog niet beheersten, zetten ze dansmoves in. “Dit gebeurt gewoon in mijn tuin hè,” sloot Levi af. “Dat is nog eens het echte integreren.”

Dansen in het park

“Indrukwekkend mooi”, vindt bezoeker Marian. “Jongeren met zulke achtergronden met zoveel energie! Sowieso geweldig dat de voorstellingen van dit festival allemaal gemaakt zijn door mensen uit de wijk zelf. En ik kom op plekken waar ik nog nooit ben geweest, zoals hier in dit mooie hof.”

Gezamenlijke afsluiter

Als afsluiting van het festival was er in het Engelse park muziek van de band Velvet Groove. Er werden pannenkoeken en wentelteefjes gebakken, er werd gedanst en lekker gepicknickt op kleedjes op het gras. Men was het er over eens: Wijkkijkfestival 2019, dat smaakte naar meer.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@hoornactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp