Hoorn Actueel

Rechtbank

Verslaafde Horinees pleegde winkeldiefstallen om te worden opgepakt

HOORN – De 37-jarige Youri K. uit Hoorn heeft begin mei peperduur elektrisch gereedschap bij supermarkt Deen in Hoorn gestolen om maar te worden opgepakt. ,,Ik was zo mager geworden. Ik wilde naar binnen”, zo zei de man woensdag tegen de politierechter in Alkmaar.

De Hoornaar nam schroefboormachines, acculader en detectors mee ter waarde van zo’n 450 euro. K. vertelde dat het destijds erg slecht met hem ging. Hij kon niet van de drugs afblijven en zijn vader was net overleden. De Hoornaar zag geen andere optie dan stelen bij een supermarkt.

Sinds de man vastzit, is hij dertien kilo aangekomen. Hij wil nu niks liever dan van zijn drugsverslaving af komen. Er is op 12 september een plek voor hem in een kliniek in Poortugaal. ,,Ik ben helemaal klaar met dit leven. Ik wil ook huisje-boompje-beestje. Ik ga het liefst zo lang mogelijk naar die kliniek om aan mijn verslaving te werken.”

De rechter moest lachen om die opmerking. ,,Dat hoor ik niet vaak in de rechtszaal, dat iemand zo lang mogelijk wil worden opgenomen.”

De officier van justitie stelde aan de ene kant dat je met je handen van andermans spullen moet afblijven, maar aan de andere kant toonde ze begrip voor K. die zoveel ellende heeft meegemaakt. De aanklaagster eiste een celstraf van veertien weken, waarvan drie voorwaardelijk. Daarnaast zou een oude voorwaardelijke straf van twee maanden alsnog moeten worden uitgezeten.

Dit zou betekenen dat Youri K. de opname volgende maand in Poortugaal wel kan vergeten. Advocaat Helder vroeg de politierechter daar rekening mee te houden. Volgens hem is het van groot belang dat zijn cliënt naar de kliniek gaat.

De rechter gaf gehoor aan dat verzoek. Hij rekende in zijn uitspraak de straf zo precies uit dat de Hoornaar op 12 september naar de afkickkliniek kan afreizen. ,,Hopelijk niet meer tot ziens”, zo zei de rechter tegen Youri K. ter afscheid. ,,Dat weet ik wel zeker,” zo reageerde de Hoornaar.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@hoornactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp