december 2, 2023

Hoorn Actueel

Hoorn Actueel is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Vier Nederlanders dicht bij IS overgedragen aan Nederland

Leden van de Koerdische strijdkrachten houden de wacht als de Nederlandse speciale gezant voor Syrië Emiel de Bont (links) en Dirk John Nieuwenhuis, de directeur van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, voor diplomatieke zaken (rechts) arriveren.  Op 5 juni 2021 werden familieleden van de militanten overgedragen van de Islamitische Staatsgroep in de stad Kameshlia in het noordoosten van Syrië.

Koerdische functionarissen in Syrië hebben hem zaterdag 5 juni overgedragen June Vier Nederlanders (waaronder drie kinderen) dicht bij militanten van Islamitische Staat (IS) Hun voornemen om terug te keren naar een Nederlandse diplomatieke missie lokte in Nederland felle kritiek uit. Koerdische en Nederlandse functionarissen zeggen dat het een vrouw en haar twee kinderen (twee jongens van 2 en 5 jaar) en een 12-jarig meisje waren.

“Het bedrijf brengt een Nederlander, verdacht van terroristische misdrijven, samen met zijn twee minderjarige kinderen, een slachtoffer van internationale kinderontvoering, over van Syrië naar Nederland.”Dit werd zaterdagavond bevestigd in een brief aan Agency France-Presse (AFP) door Nederlandse gezanten aan minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Cock en minister van Justitie en Defensie Ferth Krapperhaus.

‘Verdachte aangehouden bij aankomst in Nederland en strafrechtelijk vervolgd’, De laatste toegevoegd, legt het uit als “Uitzonderlijke kans” Veel Nederlandse afgevaardigden waren verontwaardigd over de verhuizing (die niet op sociale media werd gemeld).

Tamara Puruma, een advocaat van de vrouw en haar twee kinderen, vertelde AFP dat de beklaagde Ilham B heette en dat hij en zijn twee jongens uit Kota kwamen.

Lees het rapport: De langzame dood van jihadistische gevangenen in het noordoosten van Syrië

Strenge kritiek

De kwestie van de deportatie van ISIS-familieleden heeft in Nederland veel kritiek uitgelokt en de aftredende regering verdeeld, waarbij sommigen de humanitaire benadering verdedigden, terwijl anderen de veiligheidsdimensie steunden. Dit is een proces “Onbegrijpelijk”, betreurde Twitter liberaal parlementslid Ingrid Mycon. “De vijand ISIS hierheen brengen is onaanvaardbaar en ondraaglijk. Deze vrouwelijke terroristen hebben het recht verloren om voor altijd voet op Nederlandse bodem te zetten.”, EEN Toegevoegd De extreemrechtse MP Kirt Wilders.

READ  ABN Amro Terug bij het Nederlandse rechtssysteem Shortcuts - Bedrijven

De vier werden overgedragen aan een Nederlandse delegatie bestaande uit de Syrische speciale gezant voor Syrië Emile de Ponte en Dirk John Nieuwenhuis, directeur Diplomatieke Zaken van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Dit is een specifieke diplomatieke missie die mijn regering heeft besloten te ondernemen omdat de Nederlandse rechtbank in deze specifieke gevallen uitspraken heeft gedaan.”Tijdens een persconferentie zei dhr. NS.

Volgens Nederlandse functionarissen wonen in Syrië of Turkije ten minste 220 kinderen uit Nederland, van wie driekwart jonger is dan 4 jaar. Ze worden 75 jaar, waarvan 30 vrouwen en 15 Nederlandse mannen in door Koerden gerunde kampen.

Westerse terughoudendheid

Sinds de val van ISIS “Khalifa” in Syrië in maart 2019, eisen de Koerden de deportatie van duizenden buitenlandse vrouwen en kinderen van jihadisten die ze in overvolle kampen vasthouden. Ondanks deze aanhoudende eisen zijn de meeste landen, vooral Europese landen, terughoudend om hun burgers te repatriëren. Sommigen, waaronder Frankrijk, hebben een klein aantal minderjarigen, waaronder wezen, gedeporteerd. Nederland is geen uitzondering en stuurde in 2019 slechts twee weeskinderen terug.

“Het algemene beleid is dat Nederland mensen uit oorlogsgebieden niet gaat helpen.”, legt AFP Anna Sofia, woordvoerster van de Nederlandse Nationaal Coördinator voor de Strijd tegen Terrorisme en Veiligheid, uit aan Sofia Postmus. Maar voor de Koerden in Syrië is deze westerse terughoudendheid een echte uitdaging, vooral omdat het een enorm probleem is dat moet worden aangepakt vanuit financieel en veiligheidsperspectief.

Het artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees dit ook België deporteert kinderen van jihadisten die in Syrië worden vastgehouden

Abdulkarim Omar, minister van Buitenlandse Zaken voor Koerdische autonomie in het noordoosten van Syrië, herhaalde zaterdag zijn oproep aan de internationale gemeenschap. “Ze neemt haar verantwoordelijkheden” Ze “Samenwerken” Met de Koerden.

READ  Nederlandse journalist doodgeschoten in Amsterdam

Van zijn kant heeft mevr.Mij Postmumus zei dat hij het graag zou zien geïnstalleerd“Een rechtbank in de regio”,,Het zou effectief zijn om de daders ter plaatse te berechten. “We hebben gesprekken gevoerd, maar dit is nog maar het begin.”, Hij voegde toe.

De VN heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor de verslechterende gezondheids- en veiligheidssituatie in overvolle kampen in het noordoosten van Syrië. Een VN Rapport Uitgebracht in februari “Gevallen van opruiing voor intensivering, training, fondsenwerving en buitenactiviteiten” In deze kampen, vooral al-Hol.

“We zijn blij dat onze klanten naar Nederland zijn gerepatrieerd, maar we zouden willen dat het snel zou gebeuren.”, een conclusie M.Mij Puruma.

Lees ook: ISIS ” Khalifa’ gaat door in kampen in het noordoosten van Syrië

Wereld met AFP