oktober 2, 2023

Hoorn Actueel

Hoorn Actueel is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Virtuele ontmoeting met de Nederlandse schrijver Abdelkader Penali: zie het epos van John Johnson of Mourat Ra

De Nederlandse Ambassade heeft een exclusieve virtuele ontmoeting geregeld met de beroemde Nederlandse schrijver Abdelkader Benali op 8 juli 2021 van 19.00 tot 19.00 uur, waar hij het verhaal “Travelers from Another Era” schreef, in 2020 gepubliceerd door Jan Johnson, de geboorteplaats van de ongelooflijke Morat rijst.

Hij bekeerde zich tot een particuliere islamitische religie die zo ver ging dat hij zijn naam veranderde om een ​​plaats voor zichzelf te vinden in Algiers. Het verhaal is gebaseerd op het epos van Morat Rice en gaat over het persoonlijke leven van de auteur. Morat Rice is een pantomimefiguur in de gezamenlijke verbeelding in de Nederlandse en Algerijnse taal.

Penali zal ons helpen de waarheid van de mythe te scheiden. De discussie zal worden gemodereerd door Saleem Brahimi en zal volledig online worden uitgezonden via een vergrotende site waar deelnemers vragen kunnen stellen en met de auteur kunnen praten.

Abdelkader Penali combineert in zijn boek vakkundig het verhaal van zijn eigen leven met dat van de Nederlandse piraat en avonturier John Johnson. Ze delen meer dingen dan Penali dacht. Abdelkader Penali noemt zijn dochter soms gekscherend een “rover”. Je kunt haar nu vertellen dat haar voorouders echte piraten waren. Welk kind zou het niet leuk vinden?

Op zijn bureau staat een foto van zijn grootvader: “Als hij nooit in het donker van de nacht en door de mist aan boord van een gepantserd schip was gegaan, zou zijn vader het gedaan hebben”. Penalty’s fascinatie voor piraterij in de Maghreb, en de rol van de Nederlanders daarin, begon bij het bestuderen van de geschiedenis.

Het verhaal van de Nederlanders die zich in Algerije verzamelden, werd verteld door zijn auteur Hermann Optijn tijdens de eeuwen van diefstal! Ze waren daar tot Penoli’s verbazing “Ik had toen geen idee dat deze particulieren ook in mijn stamboom dreven.”

Dit realiseerde hij zich tijdens een vakantie in zijn geboorteplaats Ikasan. Het strand waar hij als kind zwom is al eeuwenlang een startpunt voor piratenschepen. Inwoners van Riff verdienden de kost door de magere inkomsten van landbouw en visserij te stelen – zelfs zijn voorouders.

Terwijl hij de zee oversteekt richting de kust van Spanje, realiseert hij zich dat zijn eigen grondgebied – met zijn buurman Melilla in Spanje – een turbulente geschiedenis heeft van oorlogen, migratie en integratie.

In de 16e eeuw, na de val van de Moorse stad Granada, werden moslims uit Spanje verdreven en zochten hun toevlucht in de regio. In die tijd verdienden zeelieden al geld aan overtochten.

“Reizigers uit een ander tijdperk” “Reizigers uit een ander tijdperk” is meer een verhaal dan een artikel, maar integendeel, het maakt niet uit. Het staat boordevol informatie, op een onderhoudende manier en met humor verteld. Penali weeft vakkundig twee levensverhalen: de verhalen van hem en John Johnson.

Zelf kwam hij op 4-jarige leeftijd naar Nederland; Zijn familie volgde eerder eindeloze immigratie door heel Noord-Afrika. John Johnson was een avonturier die zijn vrouw en kinderen als overvaller achterliet. Hij had geen probleem met het navigeren door Nederlandse schepen.

Hij wordt besneden en krijgt een moslimnaam: Morat Ras. De hoofdpersoon van dit verhaal is Ansoon, een soldaat die in ruil voor een commissie buitenlandse schepen mag aanvallen. Een avonturier die niet aarzelde om eerst in Algiers en later in Marokko onder moslimvlag te plunderen en aan boord te gaan van Nederlandse schepen. Dankzij zijn kennis van navigatie had hij waardevolle informatie en kon hij opklimmen tot de rang van admiraal van de piratenstad Saleh.

Een persoon zou zijn onbevreesdheid en verlangen om volledig te integreren moeten waarderen. Zijn naam is Mourat Ross. Penali, geboren in Monaco, kwam op vierjarige leeftijd naar Rotterdam. Later verhuisde hij naar Amsterdam.

Naast romans en toneelstukken schrijft Penali artikelen en recensies voor Alzheimer’s Docblot, de Crohn’s Amsterdammer, Esquire, de Volskrant, Fashionnet Magazine en Vrij Nederland. Hij is een columnist van twee weken voor Drew.

Zijn eerste roman, Proloft Ann Zee (Marriage on the Beach), werd in 1997 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en in 2003 won zijn tweede roman, De Longworthwatch. In 2016 verscheen Penali in de televisieserie “Chess Penali” met zijn vrouw en dochter.

De serie werd gepresenteerd als een “Reis van culinaire en historische ontdekkingen” door het thuisland van Penali. Penali bekleedde in het najaar van 2017 ruim twee maanden de functie van “hoogleraar cultuur” aan de TU Delft.

Met deze conferentie wilde de universiteit een brug slaan tussen technologie en kunst. In 2018 was Penali Libris voorzitter van de Literatuurprijsjury 2018. “East / West”, Travellers of a New Era – door de zus van John Johnson, Morat Rice, in de historische maand 2020 (oktober).

RC


Berichtweergaven:
765


READ  Nederlandse chipmaker verwacht dat grootste vraag naar NXP standhoudt - ICT News