oktober 2, 2023

Hoorn Actueel

Hoorn Actueel is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wie wordt de nieuwe Nederlandse coach van Olympic Lyons Peter Bose?

Zijn naam is je misschien nog niet bekend, maar Peter Bose zal zich de komende maanden bekendmaken. De Nederlander heeft een contract voor twee seizoenen getekend bij Olympique Leonis, waarin hij Rudy Garcia vervangt als nieuwe coach. Bose is nog steeds weinig bekend in Frankrijk, maar heeft in het buitenland een goede reputatie voor zijn methoden en heeft een aantal opmerkelijke prestaties geleverd.

Een idealistische coach gericht op de aanval

Spoel Michaels, Johann Groof, Louis van Gaal … Nederland heeft in het verleden enkele van de grootste coaches in de voetbalgeschiedenis voortgebracht. Peter Bose is nog lichtjaren verwijderd van deze grote namen, maar het voordeel van de 57-jarige technicus dat hij een man van ideeën is, weerspiegelt hoe zijn team speelt op het veld. Een eigenschap die Leon-supporters aantrekt. Hoge druk, snel herstel van balverlies, verticaal en stralend spel… De teams van Peter Bose zijn weer stevig in het offensief.

“Ik probeer niet te winnen, ik wil spanning bij de mensen creëren. De fans verwachten dat een team veel kansen bezit en creëert. Natuurlijk maakte ze veel doelpunten.“, Hij kondigde in maart 2015 aan: Dus bel, Hij was de coach van Wittes Arnheim in de Nederlandse eerste klasse. Beter dan praktisch, wil Bose, net als een Pep Cardiola, een beslissing die volgens hem inspirerend is. De Nederlander deelt een attractie voor jonge spelers met de Catalaan, waarmee hij in het diepe probeert te komen.

Bose, een opvoeder in hart en nieren

Waar hij ook ging, Bose was ijverig in het verstrekken van speeltijd aan jonge spelers. In Ajax Amsterdam maakte de Nederlander gebruik van een van de meest prestigieuze trainingscentra van het continent en introduceerde hij professionele spelers als Matiz de Ligt, Frenzy de Jong of Tony van de Peek, die nu speelt voor Juventus, FC Barcelona en Manchester United.

READ  Jeff Bezos: 18-jarige Nederlander Oliver Damon wordt de jongste astronaut die de ruimte in gaat

Op een persconferentie met Peter Bose Matiz de Ligt, 7 december 2016 (Nicholas Lambert / Belka)

In Borussia Dortmund, waar hij nog maar een paar maanden traint, vergezelde Bose Jadan Sancho op de uitbarsting. Bij Bayer Leverkusen verbleef hij van 2018 tot 2021 De Guy Howards. Vorig seizoen vertrouwde de Nederlander vooral op Florian Wirtz, 18, die op het punt stond om met het Duitse team naar Euro 2020 te gaan. Volgens een onderzoek van het CIES Football Laboratory, het op twee na beste trainingscentrum van Europa afgelopen november, zei Lyon dat dit vermogen om met jonge mensen te werken noodzakelijkerwijs zou moeten wegen op de benoeming van Bose, wat een hoed zou kunnen zijn voor Ryan Sergi (17), in het bijzonder.

Franstalig, drie jaar gespeeld in Bose League 1

Zijn vermogen om Frans te spreken is een andere opmerkelijke troef. Peter Bose werd de derde niet-Franse coach in de geschiedenis van Olympic Lyonnais, maar Frankrijk is geen onbekende voor hem. De Nederlander speelde drie seizoenen aan de zijde van Dolon in opdracht van ene Roland Corbis. “Daarvoor is Peter in het leven geroepen (om coach te worden). Hij werkte professioneel op de leeftijd van 25-26 jaar en stelde altijd vragen en was geïnteresseerd in sessies“, legde de voormalige coach van OM deze week uit op de microfoon van RMC Sport.

Tijdens zijn verblijf in Frankrijk had Bose een speciale herinnering, legde hij uit Dus bel Anno 2015: “Toen ik jong was, speelde ik in een tweedeklasseclub, wat de eerste keer was dat ik in het buitenland speelde. (…) Dolan zal altijd speciaal voor mij blijven.Na in “War” te zijn geweest, speelde Bose later in Japan en Duitsland. Aan de overkant van de Rijn buiten Nederland bouwde Bose een zekere reputatie op.

Duitsland, een gemengde ervaring

Thomas Toussaint verving Borussia Dortmund aan het roer in 2017, wat niet lang duurde in Bosur. De Nederlander Bayer Leverkusen werd ontslagen na 24 wedstrijden na een reeks slechte resultaten en kaatste terug, waar hij twee en een half seizoen bleef. Daar ging hij van de 4e naar de 5e en maakte een aantrekkelijk spel, waarbij hij op 23 maart werd ontslagen.

Maar met Bayer verloor Bose vooral in een Duitse bekerfinale in juli 2020 van Bayern München (2-4). Want hier knelt de schoen: de Nederlander won in zijn trainersloopbaan maar één keer een trofee, in 2005 met Heracles Almelo van de tweede klasse van Nederland. De secundaire titel bevestigt de moeilijkheden van de voormalige Doolan-speler om het verschil te maken in de grote wedstrijden. In 2017 verloor hij van Jose Marino in de Europa League-finale tegen Manchester United.

Europa League-finalist na verwijdering … Lyon

Lyon-supporters herinneren het zich nog. Ajax Een brutaal maar terecht ontslag in de halve finale van de Europa League 2017 tegen Amsterdam. Op de bank van Ajax? Peter Bose, voor zijn eerste en enige seizoen in de Nederlandse hoofdstad. Een paar weken na zijn ontmoeting met Leonois, ondanks het verlies van de Rode Duivels in de finale, leidde Bose’s carrière bij C3 ertoe dat hij Borussia-leiders aanstelde.

Nadat Peter Bose OL had uitgeschakeld in de halve finale van de Europa League, op 11 mei 2017 in het Grubama-stadion (Philip Desmes / AFP)

Dit seizoen kruisten andere Fransen het pad met de nieuwe OL-coach. Aardige mensen hebben er ook een slechte herinnering aan. Bayer Leverkusen (2-6) werd op het veld als eerste verslagen, waarna Aglens thuis verloor (2-3) in de groepsfase van de Europa League. Bose coachte nog in Duitsland. Hij moet zich nu bewijzen in Frankrijk en op de bank van de OL.